Puchacz zwyczajny

Specjaliści twierdzą, że największą sową na świecie jest puchacz. Niektórzy ludzie uważają, że sowa japońska jest większa, ale nie zostało to udowodnionne. Rozciągłość skrzydeł puchacza wynosi 138-200 cm, a same skrzydła mierzą 58-75 cm. Samice ważą 1,75-4,5 kg, a samce 1,5 – 3,2kg.

Puchacz zwyczajny- zdjęcie Adam Kumiszcza
The Eurasian Eagle Owl - Photograph by Adam Kumiszcza

Puchacz jest dużą sową z pokaźnymi "uszami" z piór i jasnopomarańczowymi oczami. "Uszy" u samców sterczą bardziej niż u samic. Podbródek, gardło i pierś są białe. Na przodzie sowa ma ciemny, falowany wzorek. W rzeczywistości ubarwienie puchacza zależy od podgatunku, do którego należy. Jego dziób jest czarny i dobrze widoczny. Puchacz jest potężnym ptakiem, potrafi latać z taką samą siłą jak jastrząb. Ma długie, mocne palce, które pokryte są piórami, a jego czarne szpony są większe niż pazury lamparta. Puchacz zwyczajny potrafi w czasie polowania kierować swoje szpony w przód lub w tył, tak jak wszystkie inne sowy.

Zywi się małymi ssakami jak np. nornice, szczury, króliki i myszy. Jednakże jest on w stanie upolować zdobycz rozmiaru lisa lub młodego jelenia. Je także inne ptaki, jak ptaki nadmorskie, dzięcioły, kaczki i gęsi.

Samce puchacza wydają z siebie głęboki, monotonny dźwięk "u-hu". Ton nawołania samicy jest nieco wyższy i brzmi "uh-hu". Każdego puchacza można rozpoznać na podstawie różnicy w wydawanych dźwiękach.

Eksperci twierdzą, że puchacz zwyczajny jest największą sową na świecie
Experts say the Eurasian Eagle Owl is the World's Biggest Owl

Puchacze są aktywne w nocy. Zagnieżdżają się zwykle w występach skalnych na klifach w okresie późnej zimy. Samica znosi 1- 4 białych jaj raz do roku. Jaja mierzą ok. 56-73 mm, ich średnica wynosi 44-53 mm, ważą zaś 75-80 g. Jaja składane są w odstępie 3 dni od siebie. Samica wysiaduje je aż do wyklucia, które następuje po około 31-36 dniach od zniesienia. Podczas gdy samica wysiaduje jaja, samiec opuszcza gniazdo w poszukiwaniu pożywnienia dla niej. Po wykluciu jaj puchacze opiekują się pisklętami przez ok. 2 tygodnie. Samica przynosi pokarm i podaje małe kawałki pisklętom. Młode zaczynają być niezależne po 3 tygodniach, kiedy to potrafią same się wyżywić i połykać jedzenie w całości. Po 5 tygodniach pisklęta zaczynają chodzić wokół gniazda, a gdy mają 52 dni potrafią przelecieć kilka metrów. Młode mogą opuścić gniazdo na ziemi już po 3-4 tygodniach, ale jeśli umieszczone jest ono wyżej pisklęta będą czekać dłużej, aż do 5-7 tygodni. Jeśli opuszczą gniazdo za wcześnie, spadną na ziemię i nie będą w stanie do niego wrócić!

Młode ptaki, które mają upierzone skrzydła i są wystarczająco duże aby latać są pod opieką rodziców przez ok. 20-24 tygodni. Na wolności puchacz może żyć do 20 lat , a w niewoli aż do 60, jako że nie ma innych drapieżników prócz ludzi, które na niego polują.

Puchacz występuje we wszystkich częściach Europy, na Bliskim Wschodzie, a także na kontynencie afrykańskim. Jest bardzo odporny, potrafi rozmnażać się na niezwykle suchej Saharze. Jednak woli zakładać gniazda w pobliżu lasów, dolin rzek, w wąwozach i obszarach skalistych.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *