Albatros wędrowny – ptak o największej rozpiętości skrzydeł!

Jak duży jest albatros wędrowny?

Albatros wędrowny to największy na świecie ptak z rodziny albatrosów. Jest to również ptak o największej rozpiętości skrzydeł ze wszystkich współcześnie żyjących ptaków. Mierząc od jednego do drugiego końca, jego skrzydła mogą osiągać rozpiętość do 3,5 m! Fakt, że albatros wędrowny jest również, jak na swój rozmiar, bardzo lekki (dorosły osobnik może ważyć  6-12 kg) czyni go doskonałym lotnikiem. a picture showing the relatives sizes of a human and an ostrich Może on szybować przez kilka godzin bez poruszania skrzydłami. Może spędzać tygodnie nad otwartymi morzami, nawet nie dotykając ziemi.

Legendy o albatrosie

Albatrosy przez stulecia rozbudzały wyobraźnię żeglarzy. Odkrywcy żeglujący na Oceanie Południowym często odczuwali radość na widok albatrosa pojawiającego się znikąd pośród mórz. Słynny poemat, Rymy o sędziwym marynarzu, napisany przez Samuela Taylora Coleridge’a w 1798, opowiada o pechu, który prześladował załogę statku po tym, jak jeden z członków załogi zastrzelił albatrosa z kuszy.

Albatrosy są zagrożone

Albatrosy żywią się kałamarnicami i małymi rybami. Zjadają również martwe ryby z powierzchni morza. Bardzo często stada albatrosów podążają za łodziami łowiącymi tuńczyki, kotłując się nad rozrzuconą przynętą. Czasem, kiedy hak z przynętą nie tonie, albatros zostaje złapany i topi się. W latach dziewięćdziesiątych niektórzy naukowcy obawiali się całkowitego wyginięcia wszystkich rodzajów albatrosów. Od tego czasu ludzie szukają nowych sposobów połowu tuńczyka, lecz albatros wędrowny pozostaje zagrożony.

Informacje o albatrosie

Kiedy para wędrownych albatrosów jest gotowa do złożenia jaj, buduje gniazdo o kształcie przypominającym stożek. Następnie matka albatrosa składa pojedyncze jajo. Dziecko albatrosa zjada około 100 kg żywności i rośnie stając się cięższym od swoich rodziców! Z początkiem wiosny na półkuli południowej po 10 miesiącach spędzonych w gnieździe, mały albatros wznosi się ku niebu. Po okresie od 5 do 10 lat, wraca on do miejsca w którym się wykluł, aby założyć własną rodzinę. Niestety, to młode albatrosy są najbardziej narażone na trafienie na żyłkę przeznaczoną do połowu tuńczyka.

Wandering albatross

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *