Kulik syberyjski

Kulik Syberyjski jest największym przedstawicielem siewkowców i największym ptakiem bekasowatym na świecie. Posiada bardzo długi, zakrzywiony w dół dziób, który jest zwykle dłuższy u samic. Dziób osiąga długość około 185 mm (7,3 cala). 

Curlew Far Eastern ma bardzo długie dziób!
Kulik syberyjski ma bardzo długi dziób!

Kuliki syberyjskie mają brązowe upierzenie, długą szyję i nogi. Mają około 63 cm (25cali) długości. Ich długie nogi umożliwiają im brodzenie po podmokłych oraz trawiastych terenach. Ten gatunek występuje na wybrzeżach północno-wschodniej Australii, a także na Tasmanii i w krajach azjatyckich, takich jak Japonia, Korea i Borneo. Rzadko spotyka się je w głębi lądu. Uwielbiają tereny błotniste, osłonięte zatoki, a zwłaszcza namorzynowe bagna, zatoczki i laguny.

Kulik syberyjski odbywa lęgi w północno-wschodniej Azji, od Syberii po Kamczatkę i Mongolię. Do składania jaj wybierają rozlewiska, bagna i brzegi jezior. Są ptakami wędrownymi. Tereny lęgowe opuszczają od połowy sierpnia do końca września.

Swojego długiego, zakrzywionego dzioba kuliki używają do wyszukiwania jedzenia w błotnistym podłożu. Żywią się małymi krabami i mięczakami. Pożywienia szukają samodzielnie, ale odpoczywają i migrują w dużych grupach. Wydają z siebie ostry, czysty, powtarzający się okrzyk: cuuue-reee.

Curlew Far Eastern jest największym Wader lub Shorebird na świecie
Kulik syberyjski jest największym przedstawicielem siewkowców na świecie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *