Flaming różowy

The Greater Flamingo
Flaming różowy est największym Flamingiem na świecie. Są one również najbardziej rozpowszechnionym gatunkiem flaminga. Można je znaleźć w siedliskach wód słodkich i morskich w Środkowej i Południowej Ameryce, na Karaibach, w południowo zachodniej Europie, Azji Południowej i w częściach Afryki. Żyją w  jeziorach, estuariach i lagunach. Większość flamingów, które żyją poza tropikami często migruje podczas zimy do cieplejszych miejsc. Preferują cieplejszą pogodę. Podobnie jak wszystkie flamingi, żyją w koloniach, które składają się z tysięcy flamingów, z wyjątkiem tych żyjących na Wyspach Galapagos, gdzie żyje tylko kilka tuzinów. Życie w kolonii chroni je przed ich drapieżnikami.
[caption id="attachment_1262" align="alignright" width="213" caption="Showing Off His Wing feathers"]Showing Off His Wing feathers
Flamingi mają około 110-150 cm (44-60in) wysokości i ważą około 2 do 4 kg (4.4-8.8 funta). Ich rozpiętość skrzydeł wynosi 1.4-1,7 m (4.5-5.5 stóp). Największy flaming płci męskiej miał 187 cm (74in) wysokości i ważył 4,5 kg (10 funtów).
Mają one różowo biały kolor, ale ich pisklęta rodzą się szare. Mają długie, cieńkie, różowe nogi. Mają małe płetwiaste stopy, które pomagają im pływać i wydobywać żywność z dna wód. Mają one również długe, chude, zakrzywione różowe szyje z czarnym dziobem. Ich skrzydła są czerwone z niewielką ilością czarnych piór. Wydają głośne, głębokie odgłosy jak gęsi.  Jedzą owady, robaki, małe krewetki, nasiona, zielone glony i  mięczaki. Przeważnie jedzą w ciągu dnia. Wsadzają dzioby do wody i wydobywają jedzenie z płytkiej wody. Ich specjalne dziób jest w stanie odfiltrować żywność z mułu i wody. Zjadanie dużych ilości krewetek i beta karotenu powoduje, że flamingi są takie piękne i różowe.

[caption id="attachment_1263" align="alignleft" width="216" caption="A Typical Greater Flamingo and a Human"]A Typical Greater Flamingo and a Human
Flamingi rozmnażają się w koloniach. Znoszą jedno ogromne jajo w błocie w płytkiej wodzie. Zarówno mama i tata będą zapewniać jaju ciepło. Upłynie od 26 do 31 dni zanim jajo się wykluje. Będą one chronić  swoje gniazdo podczas wykluwania. Piskle karmione jest ptasim mleczkiem, które pochodzi z górnej części przewodu pokarmowego rodziców. Zarówno mama jak i tata produkują to mleko. Gdy pisklę będzie w stanie chodzić zostanie wysłane do większej grupy piskląt nazywanaj żłobkiem, która jest pilnowana przez kilka dorosłych flamingów. Pisklę zrzuci szare pióra i  będzie mieć różowe i czerwone jak jego rodzice pomiędzy 2 a 3 rokiem życia. Ludzie oraz inne ptaki, takie jak marabut afrykański polują na jaja flaminga różowego. Te ptaki mogą żyć do 50 lat w niewoli i średnio 20 lat w środowisku naturalnym.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[/caption][/caption]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *