Acerodon Grzywiasty

The Giant Golden-Crowned Flying Fox - Picture by Elpidio Latorilla
Acerodon grzywiasty – zdjęcie zrobione przez Elpidio Latorilla

Acerodon grzywiasty jest również znany jako owocowy nietoperz. Jest rzadkim owocożernym nietoperzem  i jest największym nietoperzem na świecie. Rozpiętość jego skrzydeł wynosi około 1,5 m a sam nietoperz potrafi ważyć do 1,2 kg. Często można go zobaczyć jak owija się swoimi dużymi skrzydłami jak czarnym płaszczem.  Niestety, ten nietoperz jest zagrożony z powodu nielegalnych polowań i niszczenia lasów. 

Zamieszkuje lasy deszczowe Filipin. Swoją nazwę zawdzięcza złotemu futru wokół głowy.  Nie jest spokrewniony z lisem, chociaż jego pysk wygląda trochę jak pysk lisa. Należy do rodziny rudawkowatych. Ma czarne ciało i nie ma ogona, podobnie jak inne owocożerne nietoperze. Jest aktywny w nocy i potrafi przelecież przynajmniej 40 kilometrów jednej nocy w poszukiwaniu żywności. Uwielbia figi, ale jeśli nie uda mu się znaleźć fig, poszukuje innych owoców do zjedzenia, takich jak puhutan, lamino i bankal.

Acerodon grzywiasty jest również znany jako cichy sadownik ponieważ z nasion w jego odchodach i nasion, które wypluwa na ziemię podczas jedzenia wyrastają potem nowe drzewa owocowe. Pomaga to utrzymać lasy deszczowe na Filipinach. Acerodon grzywiasty pomaga również zapylać drzewa owocowe. Istnieje wiele drzew owocowych, które są zależne od acerodona jeżeli chodzi o zapylanie i roznoszenie nasion. Nawet jego odchody są dobrym nawozem dla roślin.

The Giant Golden Crowned Flying Fox is the World's Biggest Bat
Acerodon grzywiasty jest największym nietoperzem na świecie 

Acerodon grzywiasty ma dwa okresy godowe. Samica zachodzi w ciążę tylko podczas jednego z tych okresów. Matka płodzi tylko jedno młode.

Ten nietoperz lubi się często myć. Używa swoich czarnych skrzydeł do oblewania się wodą. Na ogół odpoczywają w dużych koloniach aby mogły się nawzajem ogrzewać i chronić przed drapieżnikami. Problem z dużymi koloniami jest taki, że są one łatwym celem dla łowców. Łowcy najczęściej polują na nie w ciągu dnia, gdy śpią. 

W chwili obecnej, ten nietoperz jest zagrożony i jest na granicy wymarcia.  Zniknął z wielu mniejszych wysp i niektórych większych wysp na Filipinach, takich jak Panay i Cebu. W niektórych obszarach poluje się na niego dla mięsa. Jeżeli ludzie odbiorą im owoce, te nietoperze nie będą miały co jeść i mogą nawet wyginąć z głodu. 

Istnieją, którzy ciężko pracują aby uchronić te nietoperze przed wymarciem. Region Filipin Subic Bay został ustanowiony jako miejsce do badań tych nietoperzy i ich ochrony.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *