Goura

 

Koroniec plamoczuby
The Victoria Crowned Pigeon

Istnieją trzy gatunki goury na świecie. Są to koroniec siodłaty, koroniec błękitny oraz koroniec plamoczuby. Ich rozmiar jest zbliżony do rozmiaru indyka. Ważą 2-4 kg (4.4-8.8 funtów). największymi członkami rodziny gołębiowatych. Wszystkie trzy gatunki wyglądają podobnie.

Goura dużymi błękitno-szarymi ptakami z głęboko kasztanowym spodem. Różnią się od pozostałych gołębi tym, że mają w ogonie 16 piór zamiast 12.

Żyją w Nowej Gwinei i na otaczających ją wyspach. Żywią się owocami, nasionami i ślimakami. Samce i samice są niemal identyczne. Zarówno mama, jak i tata pomagają utrzymać jajo w cieple. Pisklę wykluwa się po około 28-30 dniach. Jajo jest białe. Podobnie jak flamingi, produkują one “ptasie mleczko” dla swoich piskląt. Oboje rodziców goury jest w stanie produkować “ptasie mleczko”. Po 30 dniach ich pisklę jest będzie gotowe do latania i niezależnego życia. Gołębie te mogą żyć ponad 20 lat.

Budują one swoje gniazda z gałązek i korzeni drzew i krzewów. Lubią wysokie żywopłoty. Zazwyczaj są wierne swoim partnerom do końca życia. Zaczynają swój dzień od chóru nawoływań zanim rozpoczną polowanie. Podczas picia zanurzają w wodzie cały dziób, który służy im jak słomka. Poruszają się w stadach za dnia i odpoczywają nocą również w stadach. Kochają swoje towarzystwo i czują się bezpieczniej w otoczeniu innych osobników.

Ludzie polują na te zwierzęta dla ich pięknych grzebieni i smacznego mięsa. Aby upewnić się, że goura nie wyginą, objęto je ochroną. Jednakże gołębie te nadal znikają, szczególnie w pobliżu terenów zamieszkanych przez człowieka. Według doniesień wciąż są powszechne w dzikich dżunglach Nowej Gwinei.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *