Gołębiowate

Gołębie pocztowe oraz gołębie domowe należą do ptasiej rodziny gołębiowatych. Są ptakami o krępej budowie z krótkimi szyjami. Mają  krótkie, cienkie dzioby o małym jasnym garbie. Ich nogi są krótkie, a głowa mała. Mają duże skrzydła. Gołębie mają silne skrzydło mięśni, co sprawia, że znajdują się w grupie najlepiej latających ptaków.

Gołębie budują dość niestabilne gniazda z patyków i innych odpadków. Mogą konstruować je na drzewach, na parapetach lub nawet na ziemi, w zależności od gatunków. Samica składa od 1 do 2 jaj za każdym razem. Oboje z rodziców sprawują opiekę nad swoimi pisklętami. Młode opuszczają gniazdo po 7 – 28 dniach. Rodzice produkują dla nich ptasie mleczko, którym je karmią.

Istnieją różne rozmiary gołębi na świecie. Największe są korońce żyjące w Nowej Gwinei, które są prawie rozmiaru indyka. Ważą od 2 do 4 kg. Najmniejszym gatunkiem są gołąbki malutkie, prawie tak małe jak wróbel domowy. Ważą zaledwie 22 gramy. Największym z gatunków żyjących na drzewach jest koroniec plamoczuby. Jest większy niż 50 cm i waży prawie kilogram. Owocożer karłowaty jest najmniejszym gatunkiem gołębi żyjących na drzewach. Mierzy zaledwie 13 cm. Największym gatunkiem gołębia w historii Ziemi był Dodo.

Gołębie żywią się nasionami, owocami i roślinami. Mogą one być podzielone na 2 grupy: owocożerne i ziarnożerne. Ziarnożerne zwykle znajdują swój pokarm na ziemi, owocożerne odżywiają się na drzewach. Są w stanie przyczepić się do gałęzie i nawet zawiesić do góry nogami, aby dostać się do owoców. Istnieją niektóre gatunki takie jak gołąbek malutki i geotrygon, które również czyhają na ofiary takie jak owady i robaki, oprócz owoców i nasion, którymi się żywią.

Ptilinopus są bardzo kolorowy
Ptilinopus are very colorful

Te, którzy jedzą ziarna, mają matową warstwę okrywających je piór (oprócz kilku wyjątków). Owocożerne mają bardziej wyraziste kolory. Przykładem tego jest kolorowy owocożer.

Gołębie można znaleźć wszędzie na świecie, z wyjątkiem najsuchszych obszarów, takich jak Sahara i najzimniejszych obszarów, takich jak Antarktyda wraz z sąsiadującymi jej wyspami oraz Arktyka. Większość z nich uwielbia lasy tropikalne oraz wszelkie obszary leśne. Może żyć na drzewach lub na lądzie. Niektóre gatunki również przeprowadziły się na sawanny, łąki, pustynie, do umiarkowanych obszarów leśnych i puszczy.

Istnieje kilka gatunków gołębi, na które się poluje ze względu  na ich mięso. Na przykład, w Europie, grzywacze hodowane są dla ich mięsa. Inną ciekawostką jest fakt, iż gołąb miał swój udział w zarówno I jak i II Wojnie Światowe. Odważnie dostarczały ważne plany ważne do aliantów na granicy Niemiec. Zostały one uhonorowane za swoje męstwo.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *