Goryl górski

Goryl górski jest największym naczelnym na świecie. Goryl górski płci męskiej może osiągnąć do 1,9 metra wzrostu.Zasięg jego ramienia wynosi około 2,3 metra i osiąga on wagę około 220 kilogramów. Dorosły samiec goryla górskiego jest dwa razy większy od samicy tego samego gatunku. Samice goryla górskiego ważą około 98 kilogramów i osiągają wzrost około 1,5 metra. Ich ramiona są dłuższe niż ich nogi.

A Female Mountain Gorilla
Samica goryla górskiego

Populacja goryla górskiego

Goryl górski jest jednym z 2 podgatunków goryla wschodniego. Istnieją 2 populacje tego gatunku.Jedna żyje w górach Wirunga w Afryce Środkowej.Drugą można spotkać w Ugandzie w Parku Narodowym Nieprzenikniony Las Bwindi.W 2010 było około 790 goryli górskich na świecie. Zaliczają się one do ssaków krytycznie zagrożonych.

Siedliska goryli górskich

Goryle górskie posiadają futra dłuższe i grubsze niż inne goryle ponieważ żyją na dużych wysokościach (2500-4000 m) w lasach mglistych i bambusowych, gdzie średnia temperatura wynosi od 8C do 20C (45-70F).

Interesujące fakty o gorylach górskich

Odbicia na nosie każdego goryla górskiego są unikatowe.Dorosłe samce mają bardziej wyraziste wypukłości na górze czaszki i u jej podstawy. Nadaje to ich głowie kształt stożka. Dorosłe samice mają także te wypukłości, ale nie są one tak widoczne. Mają one dłuższe zęby i szczęki. Dorosłe samce mają pasek srebrnej sierści na plecach i biodrach. Dlatego właśnie dorosłe samce są również nazywane Silverbacks. Ich oczy i uszy wyglądają na małe w porównaniu do ich dużej głowy i gładkiego, błyszczącego czarnego nosa.

Goryl górski żyje głównie na ziemi. W pewnych okresach czasu ma tendencję do walk przy użyciu wszystkich 4 kończyn. Goryle wspinaja się tylko na te drzewa owocowe, które mogą utrzymać ich olbrzymi ciężar. Mogą one biegać na 2 kończynach tylko na krótkie dystanse.

Są one aktywne w ciągu dnia. Spędzają większość tego czasu na jedzeniu. Muszą jeść bardzo dużo, żeby dostarczyć energię do swojego ogromnego ciała. Szukają jedzenia wczesnym rankiem i następnie odpoczywają późnym rankiem i około południa. Po południu będą ponownie poszukiwać pożywienia przed nocnym odpoczynkiem.

Każdy goryl górski buduje gniazdo z liści i roślin, które znajdują się wokół niego. Sypiają one w swoich gniazdach. Matki zazwyczaj dzielą się swoim gniazdem z karmionym potomstwem. Opuszczają one swoje gniazda gdy słońce wschodzi, około 6 rano, z wyjątkiem przypadków gdy pogoda jest pochmurna i jest zimno.

Pożywienie i dieta goryli górskich

Goryl górski jest głównie roślinożercą. Podstawą ich diety są liście, pędy i łodygi. Oprócz tego również zjada kory, korzenie, kwiaty, owoce i małe bezkręgowce. Dorosłe samce mogą zjeść do 35 kg roślin dziennie. Jednak samice jedzą tylko około 18 kg roślin dziennie.

Potomstwo goryla górskiego

Nowonarodzony goryl górski waży około 1,8 kg i spędza kilka pierwszych miesięcy swojego życia pod opieką matki. Matka nosi je na plecach. Na początku matka będzie stale nosić niemowlę. Młode zaczyna chodzić około czwartego lub piątego miesiąca. Pomiędzy 4 i 6 miesiącem zaczyna jeść rosliny. Od 8 miesiąca może jeść stały pokarm.Matka przestaje karmić młode mlekiem, gdy ma ono około 3 lat, ale młody goryl górski będzie nadal trzymać się w pobliżu matki. Samice goryla górskiego rodzą jedno młode co 6-8 lat.

Większość goryli górskich płci męskiej i około 3 na 5 samic opuszcza grupę swoich rodziców. Samce odchodzą około 11 roku życia. Proces separacji jest powolny. Na początku zaczynają spędzać coraz więcej czasu na uboczu grupy, by w końcu opuścić ją na dobre.

Humans might be big, but the Mountain Gorilla is the world's biggest primate
Ludzie być może są duzi, ale goryl górski jest największym naczelnym na świecie 

Goryl górski żyje w grupach liczących od 6 do 12 osobników. Zazwyczaj najstarszy i największy silverback płci męskiej będzie przewodził rodzinie 3 samic i od 4 lub 5 młodych. Przywódca prowadzi grupę do skupisk pożywienia przez cały rok. Będzie również rozwiązywał konflikty w obrębie grupy i chronił ją przed drapieżnikami. Przywódca stada jest w centrum uwagi podczas czasu odpoczynku i młode goryle górskie często podchodzą blisko niego i wzywają go do zabawy z nimi. Jeśli matka goryla górskiego umrze lub opuści grupę, zazwyczaj przywódca stada zajmuje się młodym, nawet może umieścić je w swoim gnieździe. Doświadczeni przywódcy stada są w stanie usunąć druty lub pręty kłusowników z rąk i nóg członków swojej grupy. Kiedy przywódca umiera w wyniku choroby, wypadku lub zostaje zabity przez kłusowników, grupa może się poważnie podzielić, jeśli nie pozostawił on następcy, który jest w stanie przejąć jego rolę.

Goryl górski nawiązuje i wzmacnia relacje w grupie podczas odpoczynku w południe. Samice czyszczą swoje potomstwo regularnie, upewniając się, że w ich włosach nie ma brudu lub pcheł. Młode uczą się komunikować i zachowywać się w obrębie grupy poprzez zabawę. Przywódca stada i dorosłe samice też mogą uczestniczyć w zabawie.

Więcej faktów o gorylach górskich

Istnieje co najmniej 25 różnych rodzajów dźwięków, które mogą wydawać goryle górskie. Są one wykorzystywane do komunikacji w gęstym lesie. Dźwięki klasyfikowane jako śpiew i szczekanie są używane najczęściej podczas podróży. Dźwięki te wskazują lokalizację poszczególnych członków grupy. Krzyki i wrzaski jako sygnał alarmu lub ostrzeżenia są wykorzystywane przez przywódców stada. Głębokie, dudniące dźwięki wskazują, że goryle górskie są zadowolone i ten dźwięk często jest słyszany podczas karmienia i odpoczynku.

Z jakiegoś nieznanego powodu goryle górskie boją się niektórych zimnokrwistych zwierząt. Na przykład młode goryle górskie boją się kameleonów i gąsienic. Boją się również wody. Będą one przekraczać strumień, tylko jeśli będą tam znajdować się kamienie, po których mogą przejść, tak aby się nie zamoczyć.

Krytycznie zagrożone goryle górskie

Goryle górskie są zagrożone przez nielegalne polowania, wojny, choroby, wylesianie i nielegalny handel. Często są zabijane przez sidła przeznaczone dla innych zwierząt. Są zabijane dla swoich głów, rąk i nóg. Części ich ciała są sprzedawane kolekcjonerom. Młode goryle górskie są sprzedawane do ogrodów zoologicznych, naukowcom i do sklepów ze zwierzętami. Gdy młode goryla górskiego jest odbierane, co najmniej jeden dorosły w grupie zginie, ponieważ będzie walczyć na śmierć, aby powstrzymać jego zabranie. Wszystkie te czynności spowodowały spadek populacji goryli górskich. Rozpoczęto działania mające na celu ocalenie tych poważnie zagrożonych zwierząt.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *