Kakapo

Kakapo nazywana jest też papugą sowią. Żyje w Nowej Zelandii i jest krytycznie zagrożona wyginięciem. Jest największą  papugą na świecie. Nie potrafi latać i jest aktywna w nocy. Posiada zielono-żółte upierzenie z ciemniejszymi plamkami. Ma duży dziób i krótkie, ale duże nogi oraz skrzydła i ogon dosyć małe w porównaniu do wielkości całego ciała. Pióra na końcach skrzydeł i ogona są często zniszczone, gdyż kakapo poruszając się, ciągnie je po ziemi. Ten gatunek potrafi świetnie się wspinać, pomagają im w tym duże, silne pazury.

Kakapo - fotografia Markus Nolf
Kakapo – zdjęcie wykonał Markus Nolf

Są to jedyne papugi na świecie, które nie potrafią latać. Nie mają grzebienia, kości do której u ptaków latających przyczepione są mięśnie odpowiedzialne za poruszanie skrzydłami. Ich skrzydła są małe i służą do utrzymywania równowagi i amortyzowania uderzenia w razie upadku z drzewa. 

Kakapo magazynuje w swoim organizmie duże ilości energii i dlatego osiąga duże rozmiary i wagę. Jest najcięższą papugą na świecie. Samiec osiąga do 60 cm (24 cali) długości i waży między 2 a 4 kg ( 4,5-9lb). Kakapo ma dobry węch. Żywi się wyłącznie pokarmem roślinnym-  liśćmi, nasionami, owocami i pyłkiem kwiatów. Jej ulubionym pożywieniem są owoce z drzewa rimu. 

 

Samice kakapo składają do 3  jaj za jednym razem. Gniazdują na ziemi, pod roślinami lub w naturalnych jamach takich jak puste pnie drzew. Nie znoszą jaj co roku i to sprawia, że mają jeden z najniższych wskaźników reprodukcji wśród ptaków. Rozmnażają się jedynie w latach, gdy owoców rimu jest pod dostatkiem, zwykle co 3-5 lat. Tylko wtedy mają dostatecznie dużo pożywienia. 

Kakapo jest papuga najcięższej na świecie
Kakapo jest najcięższą papugą na świecie.

Samica kakapo opiekuje się jajami, karmi pisklęta i pilnuje ich. Ogrzewa swoim ciałem jaja, a po wykluciu wyrusza w poszukiwaniu jedzenia zostawiając bezbronne pisklęta same w gnieździe. Młode kakapo nie są w stanie obronić się przed drapieżnikami takimi jak szczury, pałanki czy gronostaje i mogą łatwo stać się ich kolacją. Te drapieżniki żywią się też jajami tych papug, a jeżeli matka opuści gniazdo na zbyt długo, biedne pisklęta mogą zginąć z wyziębienia. 

Kakapo wylęgają się z jaj zazwyczaj w ciągu 30 dni. Pisklęta są szare i puszyste. Matka karmi jej pisklęta przez 3 miesiące po tym jak się wyklują. Pisklęta pozostają przy matce przez kolejnych kilka miesięcy po tym jak wykształcą im się w pełni pióra. Gniazdo opuszczą po upływie 10 do 12 tygodni.

Kakapo są ptakami długowiecznymi – żyją średnio 95 lat, ale mogą dożyć nawet 120 lat. Niestety mięso tych papug jest bardzo smaczne – Maorysi polowali na nie dla mięsa, ale też dla skór i piór, z których robili peleryny. Były bardzo łatwą zdobyczą bo nie potrafią latać. Również wyrąb lasów przez Maorysów i późniejszych osadników zmniejszył naturalne środowisko kakapo. W 1995 roku na świecie było już tylko około 50 kakapo. Na szczęście w 2006 roku, rozpoczęto program odnowy tego gatunku i od tego czasu liczba tych papug stale wzrasta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *