Afrikansk savannelefant – världens största landdjur!

Hur stor är den afrikanska savannelefanten?

Den afrikanska savannelefanten är världens största landlevande djur. En fullvuxen hane blir cirka 3-3.5 meter hög, 6-7 meter lång och väger ca 7500 kg. Honorna är något mindre. De kan äta 225 kg mat per dag och dricka 190 liter vatten. Bilden nedan visar hur stor savannelefanten är jämfört med en människa.

African Bush Elephant And Human
Afrikansk savannelefant och människa

Eftersom det är så stor, har en vuxen elefant nästan inga fiender. En elefantunge kan angripas av ett lejon eller en krokodil, men den enda varelse som kan skada en vuxen elefant är en väl förberedd människa – även om det i vissa naturreservat finns stora lejongrupper som har räknat ut hur man dödar en vuxen elefant, genom att använda smart lagarbete och strategi.

Tjuvjakt på elefanter

Elefanter har genom tiderna jagats för sitt kött och skinn, för det så kallade “nöjet” i att jaga elefant, och speciellt för deras betar, som är gjorda av elfenben. På 1800-talet användes elfenben för att göra pianotangenter, värdefulla konstverk och andra saker. Eftersom människor ville ha elfenben så mycket, dödades många elefanter – tusentals varje år. Det afrikanska elefantbeståndet minskade från flera miljoner år 1900 till endast 700 000  år 1989, då elefantjakt för elfenben förbjöds. Om det inte hade förbjudits, skulle afrikanska elefanter ha blivit utrotade på 90-talet. Just nu finns det cirka 2 miljoner afrikanska elefanter.

Nu är det olagligt att döda elefanter för elfenben, och i många länder är det olagligt att köpa eller sälja elfenben. Trots detta finns det brottslingar som jagar elefanter olagligt. Dessa jägare kallas “tjuvskyttar”, och de orsakar en hel del skada. Till exempel i det afrikanska landet Tchad har antalet elefanter minskat från 300 000 till endast 10 000 på fyrtio år – hlt och hållet på grund av olaglig jakt.
a picture of an African Bush Elephant

Afrikanska och asiatiska elefanter

Forskare klassificerade en gång i tiden elefanter i två olika arter, afrikansk elefant och asiatisk (eller indisk) elefant. Sedan de studerat den afrikanska elefantens DNA, har de upptäckt att den afrikanska elefanten faktiskt är två olika arter, som de kallar afrikansk savannelefant och afrikansk skogselefant. Savannelefanten är den större av de två typerna av afrikansk elefant, och de båda typerna av afrikansk elefant är större än den asiatiska elefanten.

Dessa tre arter är de enda levande varelserna i ordningen Elephantidae och Elephantidae är den enda ordningen av däggdjur i familjen elefantdjur eller Proboscidae (ordet Proboscidae kommer från det grekiska ordet för “näsa”). Den afrikanska savannelefanten är därför

  • Världens största av de tre Elephantidae
  • Världens största av de tre Proboscidea
  • Världens största av de mer än 3900 landlevande däggdjur

förutom att vara världens största landlevande djur. Det största däggdjuret och djuret av alla är den havslevande Blåvalen.

Elefantbetar

En elefants betar är egentligen jättestora tänder. Andra djur med betar inkluderar valrossar, vildsvin och narvalar (bland annat).

Fakta och myter om elefanter

Det finns ett talesätt som säger att “en elefant aldrig glömmer”. Detta är förmodligen inte mer sant för elefanter än för människor, men vad som är sant är att elefanter är mycket intelligenta djur. Överlevnaden för en hel elefanthjord kan ibland vara beroende av att den äldsta medlemmen kan komma ihåg var hon hittade vatten under en torka för flera årtionden sedan. Man har också sett att elefanter använder “verktyg” – som till exempel att klia ryggen med en gren eller använda tuggat trä för att plugga igen ett vattenhål i torrt väder så det inte torkar ut.

Om en flock elefanter hittar en död elefant samlas de runt denoch kanske rör den med sin snabel – kanske som om de sörjer över den. Men de berömda “elefantkyrkogårdarna” dit elefanter går för att dö är bara en myt. Elefanter letar inte upp någon särskild plats att dö på när deras tid är kommen.

En elefant kan leva i upp till 60-70 år i det vilda. Vissa elefanter i fångenskap har levt så länge som 80 år.

Elefantens livsmiljö och kost

Den afrikanska savannelefanten lever nästan överallt i Afrika söder om Saharaöknen, utom i djunglar. De föredrar öppna gräsmarker och savanner och har även setts knuffa ner träd avsiktligt! Honorna rör sig i små familjegrupper, hanarna rör sig ensamma, utom när de är unga. De vandrar mycket långt i jakt på mat eller vatten. Elefanter är växtätare, och äter en mängd olika typer av växter. Många växter dra nytta av detta, eftersom elefanterna för med sig växternas frön väldigt långt i sina magar, och sedan “planterar” fröna i en stor hög med elefantbajs som gödsel!

Elefanter och människor

Förutom att jaga dem för kött och elfenben, har människor länge dragit nytta av elefantens enorma styrka, till att dra tunga vikter, flytta tung utrustning och så vidare. Elefanter har använts i krig – ett av de mest berömda exemplen var när Hannibal tog stridselefanter över Alperna för att angripa det romerska riket. Asiatiska elefanter var en viktig del av den indiska armén fram till uppfinningen av kanonen på 1600-talet. De har också en speciell plats i den hinduiska religionen. Nu är elefanter ett “måste” att se i djurparken eller  på safari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *